Vlas: innovatief, duurzaam en educatief

In opdracht van de Stichting Vlasmanifestatie hebben we een demontabel "vlashuisje" gebouwd. Het vlashuisje wordt voor educatieve doeleinden gebruikt en staat sinds kort bij het "Lammerink Wönner" in het Ledeboerpark in Enschede. Hier kunnen bezoekers kennis nemen van de bijzonderheden van vlas en haar toepassingsmogelijkheden.De binnenwanden en plafonds van het vlashuisje zijn van panelen gemaakt waarin vlasvezel is verwerkt. Ook het toegepaste isolatiemateriaal is geproduceerd van vlas. Vlas werd vroeger vooral verbouwd vanwege de verwerking tot linnen en lijnzaadolie. Door de opkomst van katoen is het vlas als grondstof voor textiel in de vergetelheid geraakt. Nu de maatschappij zich steeds meer richt op duurzaamheid, treedt vlas nadrukkelijk op de voorgrond als vervanger van de bekende glasvezel.

Superieure vezeleigenschappen
Glasvezel in polyester materialen voor bijvoorbeeld zeilschepen en plezierjachten is niet afbreekbaar. Ook is het niet te recyclen of te verbranden. Vlas is hiervoor een prima alternatief. In meerdere opzichten biedt het voordelen ten opzicht van glasvezel. Zo heeft het betere trillingskarakteristieken waardoor een vlasvezelcomposief uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld luidsprekers. En waneer gebruik gemaakt wordt van natuurlijke harsen is het volledig afbreekbaar.

Veelzijdigheid in toepassingen
Om dezelfde redenen zal lijnzaadolie (een product van vlas) in de toekomst een plek innemen bij de vervanging van de huidige verf- en laksoorten. Deze grondstof biedt een betere duurzaamheid en in combinatie met nanotechnologie de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelfreinigende vloeren te ontwikkelen. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen van innovatieve toepassingen van vlas in de voedingsmiddelen-, bouw-, textiel-, verf- en maakindustrie.

 
Bezoekadres: Lammerink Wönner, Van Heeksbleeklaan 68 Enschede.

 

Share our website