Felle brand Lonneker Molen

Felle brand
Een felle brand heeft op 13 februari 2016 veel schade aangericht in de monumentale Lonneker molen. De vlammen sloegen uit de rieten buitenmantel van de molen toen de brandweer bij de molen aankwam. De brandweer heeft het riet van de molen weggehaald om verspreiding van het vuur te voorkomen. 
Door snel optreden van de brandweer is de monumentale molen gered.

Gebr. Meijerink ingeschakeld door eigenaar
In de loop van de dag is ons bedrijf  
door de eigenaar, de Gemeente Enschede, ingeschakeld om het riet op te ruimen en ervoor te zorgen dat de molen weer afgesloten kon worden. In verband met de veiligheid zijn er hekken om de molen geplaatst. Wat een feestelijke dag moeten worden rondom de Lonneker molen (de erfpachtovereenkomst zou getekend worden tussen de Gemeente Enschede en de Stichting Erfgoed Lonneker) werd een nachtmerrie. Deze bijeenkomst moest als gevolg van de brand helaas worden afgelast.


Overeenkomst met verzekering bereikt 
De Gemeente Enschede heeft inmiddels vereenstemming bereikt met de verzekeringsmaatschappij over de herstelkosten na de brand in de Lonneker Molen op 13 februari j.l.. en heeft ons de opdracht verstrekt om de monumentale molen te restaureren. 

Herstelwerkzaamheden gestart
De beschadigde, deels verbande kozijnen zijn onlangs uit de molen verwijderd. Het metselwerk is inmiddels gereinigd en gerepareerd. De kozijnen en ramen zijn in de grondlak gezet in onze timmerwerkplaats en de rietdekker is gestart met het aanbrengen van het nieuwe riet. Kortom: het duurt niet lang meer voordat de molen er weer prachtig bij ligt.Op korte termijn hopen we de molen weer volledig gerepareerd te hebben.Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen? Like dan onze facebookpagina of houd onze website in de gaten!

Formele overdracht 
Op dinsdag 23 februari is door het bestuur van de Stichting Erfgoed Lonneker en de gemeente Enschede de erfpachtovereenkomst getekend die op 13 februari, de dag van de brand, voor ondertekening klaarlag. Hoewel de herstelwerkzaamheden nog niet helemaal gereed zullen zijn zal de formele overdracht van de molen nu plaatsvinden bij het passeren van de erfpachtakte door de notaris. Dat zal gebeuren in de Lonneker Molen op 9 april 2016 om 14.00 uur.

Werkzaamheden nagenoeg afgerond
De herstelwerkzaamheden aan de Lonneker molen zijn nagenoeg afgerond. De rietdekkers is bezig met het aanbrengen van het laatste riet. Daarna zal alles nog worden opgeruimd en het straatwerk rondom de molen zal hersteld worden. Eind april 2016 verwachten we dat de molen in de oude glorie hersteld is. Al met al is er in de afgelopen weken een berg werk verzet. Maar met elkaar mogen we spreken van een uniek project!

 

 

Share our website