Start nieuwbouw woonhuis Plan 't Vaneker /Zuidkamp kavel 34

  • Home
  • Nieuws
  • Start nieuwbouw woonhuis Plan 't Vaneker /Zuidkamp kavel 34

Plan Vaneker bevindt zich op het voormalige terrein van het Vliegveld Twente, het gedeelte dat  'het Zuidkamp" heet. In ’t Vaneker kun je een eigen huis bouwen op een kavel naar keuze. Van een authentieke woning, een eigentijdse villa tot aan een rietgedekte woonboerderij. Ook zijn er diverse historische panden te koop die voor wonen of bedrijvigheid geschikt zijn.

Geschiedenis Vliegveld Twente / Zuidkamp:

Al vrij vroeg in de oorlog lieten de Duitsers een groot aantal gebouwen bouwen om het personeel van de vliegbasis in te huisvesten. Het complex (Zuidkamp) werd enkele kilometers bij de landingsbanen vandaan gebouwd. Het complex werd zoveel mogelijk opgezet zodat het er vanuit de lucht uit zou zien als een normaal Nederlands dorp. Na de oorlog is het complex in gebruik geweest door de Nederlandse luchtmacht.
De gebouwen die nu in verkoop zijn, hebben een bijzondere geschiedenis. In de jaren ’40 – ’45 dienden ze onder meer als ziekenhuis, administratiegebouw, chapelle ardante (mortuarium) of tandheelkundige dienst. Maar ook als logiesgebouwen, eetzalen, magazijnen of als kerk. Het zijn stuk voor stuk huizen met een verhaal. De gebouwen werden in een landelijke stijl en scherfwerend gebouwd. Veelal lagen ze langs bestaande wegen. De bouw kende Nederlandse elementen, als baksteenbouw, doorgaans rechte topgevels en met zandlopers versierde luiken voor de ramen. Maar ook typisch Duitse elementen als de dikke muren, relatief kleine vensters en vloeren belegd met eiken parket zijn nog te herkennen. Bij voornamere gebouwen werden zelfs plafonds en wanden met eikenhouten elementen bedekt en werden zandstenen elementen in de bouw opgenomen. Tot voor kort is het complex in gebruik geweest door de Nederlandse luchtmacht. Na het vertrek van de Nederlandse luchtmacht is het plan Vaneker in beeld gekomen. Naast de verkoop van de diverse historische gebouwen zijn er ook losse kavels te koop.

Gebr. Meijerink is gestart met de bouw van een compleet nieuwe woning op kavel 34 aan de Eschbeekweg naar een ontwerp van Leon Leeftink.Share our website